”Vă felicit pe toți cei care puneți umărul la schimbare în medicina și în societatea românească”-mesaj la cea de-a 11-a Conferință a Colegiului Medicilor din Municipiul București

La deschiderea oficială a celei de-a 11-a conferințe a Colegiului Medicilor din Municipiul București au fost alături de prof. dr. Cătălina Poiană și prof. dr. Bogdan Popescu, organizatorii evenimentului, prof. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, prof. dr. Viorel Jinga, Rectorul UMF Carol Davila, Alexandru Rogobete, secretar de stat în Ministerul Sănătății, reprezentanți ai pacienților și ai presei. V-am prezentat pe larg, în precedentele ediții, luările de cuvânt ale participanților. Astăzi pornim de la cuvântul secretarului de stat Alexandru Rogobete, care a transmis mesajul ministrului Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila, salutând  un astfel de eveniment științific, menit să crească profesionalismul resursei umane din sănătate și să dezvolte noi stiluri de comunicare, atât cu pacienții, cât și cu aparținătorii. ”Astăzi este o zi istorică pentru noi toți și mă bucur că pot să împărtășesc cu dvs. bucuria noastră în cadrul acestui eveniment, pentru că astăzi Guvernul României a aprobat lista celor 27 de spitale care vor fi realizate prin PNRR”, a spus dr Rogobete.

Lucian Negreanu, vicepreședinte al Colegiului Medicilor din Municipiul București, a salutat prezența mass-media la Conferință și a avertizat asupra unei potențiale crize în sistemul sanitar.

”Noi, medicii, ne dorim normalitate. Ne dorim să schimbăm lucrurile în bine. Încercăm asta de ani de zile. Nu e deloc simplu. Vedeți că apar mereu probleme noi, care ne fac să ne întrebăm de ce se întâmplă acest lucru și cum se poate găsi o rezolvare. Cred că toți trebui să acționăm pentru schimbare prin educație, de aceea suntem aici, de aceea e presa aici, pentru că împreună putem să educăm, împreună schimbăm, împreună ne vedem greșelile. E important să vorbim și despre greșeli, să le recunoaștem, ca să ne putem îndrepta. Îi asigur pe reprezentanții presei, ai pacienților, că s-a schimbat paradigma, că pacientul e partenerul medicului. Dar, încercăm să construim acest parteneriat în condiții de suprasolicitare, cu personal insuficient. Nu vorbim de  marile centre medicale, dar această suprasolicitare, în unele locuri îi împinge pe unii să apeleze la silent-quitting. Îmi pare rău că folosesc un termen englezesc, dar unii aleg calea ușoară, aleg să să plece, să renunțe la luptă. Dl. secretar de stat spunea că avem finanțare pentru spitale noi. Așa o să putem atrage resursa umană și vom avea speranțe, în viitor. Noi, la Colegiul Medicilor din București, vom face sesiuni în care tinerii să afle de ce merită să-ți asumi greutățile, lipsurile. Mă refer la viața de familie-de ce să alegi o carieră grea, cum este cea de anestezist sau de medic de medicina familiei, care sunt specialități deficitare, ca multe altele. Îl felicit pe prof. Bogdan Popescu și pe dna. profesor Cătălina Poiană pentru alegerea subiectelor prezentate la Conferință și pentru interdisciplinaritatea acestora. Vă felicit pe toți cei care puneți umărul să schimbăm ceva în medicina românească și în societatea românească”, a spus prof. dr. Lucian Negreanu.

Dr. Alexandru Rogobete a prezentat o soluție la problema resursei umane, ridicată de prof. Negreanu.   ”Investim și vom investi masiv în infrastructura de sănătate, atât în spitale, cât și în echipamente de ultimă generație, în digitalizare, dar nu în ultimul rând, prin aceste programe, pot să le spun istorice, pentru prima dată în ultimii 30 de ani se va investi și în zona de educație medicală continua, a spus secretarul de stat Rogobete. În perioada imediat următoare, Ministerul Sănătății va lansa apelul de proiecte pentru construirea a patru centre de excelență unde tinerii medici și întreg personalul medical se vor putea pregăti cu simulatoare, cu sisteme de ultimă generație, performante, menite să crească abilitățile profesionale în domeniu. Mulțumesc universităților, cu această ocazie, pentru buna colaborare, pentru că aceste patru centre vor fi realizate în parteneriat cu profesioniștii din educația medicală cu cele șase Universități de Medicină și Farmacie din România”.

Dr. Adriana Mihalaș, Secretar al Colegiului Medicilor din Municipiul București a parafrazat un poet celebru, afirmând că formarea profesională este un început continuu, iar Colegiul își exercită permanent această funcție. ”Dacă ar fi să enunț câteva caracteristici fundamentale ale profesiei, m-aș opri la trei dintre ele, pe care le consider esențiale. Prima ar fi adaptarea la nou prin prisma provocărilor unor noi patologii sau a unora vechi, în forme noi. Curiozitatea este o constantă a spiritului nostru profesional, care duce în cele din urmă la găsirea remediilor adecvate și comunicarea reciprocă a experienței profesionale. Această întâlnire dintre noi e menită să pună în practică principiile despre care am vorbit acum. Aș mai adăuga o caracteristică foarte importantă pentru mine: satisfacția reușitei de a dărui fericire semenilor… aș îndrăzni să o numesc așa cum știu că e considerată de mulți dintre cei dăruiți profesiei noastre. Vă mulțumesc și vă fericesc, dragi colegi, că v-ați alăturat evenimentului nostru și sper să vă fie de folos”, a spus dr. Adriana Mihălaș.

Profesor dr. Horia Bumbea, Vicepreședintele CMMB, a subliniat că numărul de participanți mai mare decât la edițiile precedente ne arată că modalitatea de educație medicală continuă pe care CMMB a ales-o este o variantă de succes, într-o perioadă în care digitalizarea reprezintă unul dintre cuvintele cheie. ”Aș vrea să reiterez problema poziției sociale a medicului. Medicul reprezintă unul dintre stâlpii societății și de aceea el trebuie să fie pregătit în permanență pentru a face față problemelor pe care le întâmpină, nu numai în activitatea medicală, dar și în viața socială. Iar educația medicală continuă, temă pe care conferința din acest an a propus-o, este unul dintre mijloacele care îi oferă medicului posibilitatea de a se întări, de a deveni mai puternic, de a dovedi că este într-adevăr permanent pregătit să își desfășoare activitatea. Temele pe care conferința din acest an le-a propus ne arată faptul că trebuie să ne pregătim colegii să facă față atât problemelor științifice, dar și celor de relaționare, de comunicare. Și chiar astăzi am văzut că și pacientul a avut un cuvânt de spus în această conferință, ceea ce nu poate decât să fie de folos dezideratului pe care această conferință l-a propus”, a concluzionat prof. Bumbea.

7 iunie 2023