Record la Rezidenţiat

Prima întrebare pe care o pun tinerii la interviul de angajare, potrivit unei specialiste în HR care se plângea la televizor, nu e despre salariu sau condiţiile de muncă, standardizate în acel domeniu, ci despre timpul liber: se lucrează în weekend? Se stă peste program? Dacă răspunsurile sunt afirmative, entuziasmul pentru acel post dispare brusc.

Cadrele didactice din universităţile de medicină și farmacie au șansa de a lucra cu tineri care nu pun astfel de întrebări. Acești tineri minunaţi au ales să înveţe șase ani de facultate, să lucreze și să înveţe încă cinci-șase ani în sistemul de rezidenţiat, să se pregătească pe tot parcursul vieţii profesionale, să facă gărzi după gărzi, fără să întrebe dacă e weekend, dacă e Crăciunul sau Anul Nou, pentru că vor să plece la schi sau în cluburi.

Acum, când ne pregătim să deschidem porţile universităţilor pentru o nouă generaţie de medici specialiști, simt nevoia să atrag atenţia asupra efortului deosebit și a sacrificiilor personale pe care le fac, timp de peste un deceniu de pregătire universitară, studenţii și medicii rezidenţi, pentru a fi la înălţimea așteptărilor societăţii. I-am văzut în spitale și la cabinetele de vaccinare, în cele mai grele momente ale războiului cu SARS-CoV-2, i-am văzut în amfiteatrele facultăţilor, în biblioteci, la patul bolnavului. Nu cred că au avut timp de weekenduri însorite, fiindcă se apropia un examen sau altul, nu cred că a fost o zi să nu stea peste program.

În acest an, 12.564 de candidaţi s-au înscris la concursul de intrare în Rezidenţiat, examen susţinut în condiţiile speciale impuse de contextul epidemiologic actual. Toţi au trecut printr-un examen dur, concurând pentru 6.311 locuri și posturi pe cele trei domenii de pregătire: 3.942 de locuri și posturi pentru medicină, 1.190 de locuri pentru medicină dentară și 1.087 de locuri pentru farmacie, precum și 92 de locuri pentru ministerele cu reţea sanitară proprie.

Este un număr record de participanţi, mai mare decât anul trecut, când a fost suplimentat numărul de locuri sub presiunea pandemiei. Este un efort asumat deopotrivă de candidaţi și de sistemul de pregătire în specialitate.

Trebuie să spunem apăsat românilor că tinerii care intră astăzi în sistemul rezidenţiatului sunt cei care mâine le vor salva vieţile și le vor alina suferinţele. Efortul pe care societatea îl face pentru pregătirea lor trebuie considerat o investiţie, la fel de importantă ca investiţia în centralele electrice sau în spitalele moderne. Clădirile și tehnologia, oricât de performante ar fi, nu înseamnă nimic fără oameni, fără energia tinerilor care, pregătindu-se astăzi, vor pune lucrurile în mișcare mâine.

Noi, cadrele universităţilor, avem datoria să-i instruim la cel mai înalt nivel, societatea are datoria să le asigure suportul tehnologic și uman, aparatura modernă și mai ales respectul cuvenit, astfel încât să putem păstra în ţară resursele profesionale formate în sistemul rezidenţiatului medical.
Autor: Prof. dr. Cătălina Poiană, Viața Medicala nr 47 (1659)  din 26 noiembrie 2021