Memoriu Medicină de Laborator și Microbiologie Medicală

Stimati Colegi,

In atenţia:

Doamnei Sorina Pintea,  Ministrul Sanatatii

Doamnei Adriana Cotel, Presedintele CNAS

D-lui Dr. Gheorghe Borcean, Presedintele Colegiului  Medicilor din Romania,

Dnei Prof. dr. Catalina Poiana, Presedinte a Colegiului  Medicilor Bucuresti       

            Peste 300 de medici cu specialitatea Medicina de laborator si Microbiologie medicala vă transmit prin acest memoriu, punctul lor de vedere cu privire la situatia existenta in prezent in laboratorele  de analize medicale publice si private din tara, referitoare la actiunea progresiva de echivalarea a calificarii profesionale a biologilor, biochimistilor si  chimistilor  cu  medicii specialisti  in  Medicina de laborator si Microbiologie medicala. Consideram ca echivalarea nu este posibila din urmatoarele motive:

 1. Studiile universitare ale biologilor, chimistilor, biochimistilor, nu sunt studii medicale; este vorba de Facultate cu durata de 3 ani si un master de 2 ani  efectuate la Universitate la Facultatea de Biologie, Chimie  sau la Institutul Politehnic. Domeniile de pregatire ale acestor   categorii de personal nu acopera aceleasi arii curriculare, nu se refera la medicina umana si au o durata mult mai redusa fata de studiile prin Facultatea de medicina si rezidentiatul in specialitate pe care le fac medicii de Medicina de laborator si de Microbiologie Medicala. Biologii, chimistii, biochimistii care lucreaza in laboratorul  de analize medicale, sunt tehnicieni cu studii superioare, pregatirea lor de baza nu este medicala si nici asimilabila acesteia.
 2. Medicul specialist de Medicina de laborator si de Microbiologie medicala, dupa incheierea cu licenta a studiilor facultatii de medicina de 6 ani,  poate intra in pregatirea de specialitate prin  concurs national de rezidentiat urmat de pregatire cu durata  de 4 ani. Parcurgerea tuturor etapelor teoretice si practice ii confera  dreptul  de sustinere a examenului de medic  specialist. Curriculum de Medicina de laborator si cel de Microbiologie Medicala raspund cerintelor Uniunii Europene a Medicilor Specialisti (UEMS) privind pregatirea profesionala. Dupa promovarea examenului de specialitate, medicii de Medicina de laborator si de Microbiologie medicala au cunostinte medicale solide si dreptul de  interpretare si consiliere asupra  semnificatiei clinice medicale a rezultatelor paraclinice,  precum si integrarea rezultatelor de laborator, ca parte a unui  diagnostic pentru boli netransmisibile si transmisibile; consultul interdisciplinar cu medicii clinicieni face parte din atributiile curente de serviciu ale medicilor de Medicina de laborator si de Microbiologie medicala.
 3. Medicii de Medicina de laborator si de Microbiologie medicala, prin  pregatirea lor, pot sa recomande efectuarea de investigatii suplimentare , sa comunice semnificatia clinica a aspectului unui  frotiu de sange, al unui examen citologic al maduvei osoase , a  rezultatului unui diagnostic microbiologic, sa aprecieze   valoarea medicala a acestora. Emergenta rezistentei la antibiotice si controlul infectiilor asociate asistentei medicale, fac din medicii de Medicina de laborator si de Microbiologie medicala parte integranta din echipa multidisciplinara din spitale, alaturi de medicul epidemiolog si clinicianul responsabil de prescrierea antibioticelor.
 4. Biologii, chimistii, biochimistii  care lucreaza  in laboratoarele de analize medicale umane, ajung in laboratorele medicale  de stat prin  examen dat in unitatea  sanitara pentru ocuparea unui  post, iar comisia de examinare   este constituita din  biologi, chimisti,  fara medic. In laboratoarele private de analize medicale ocuparea posturilor se face pe baza diplomei de licenta, de obicei pe baza de interviu.  Dupa 4 ani de vechime intr-un laborator de analize medicale si experienta la locul de munca, biologii, chimistii, si biochimistii  sustin un examen prin care sunt declarati  “biologi/biochimisti/chimisti  medicali specialisti”. Activitatea   desfasurata in laboratorul de analize medicale nu  ii poate transforma in  specialisti  in Medicina de laborator sau in Microbiologie medicala, asa cum in mod gresit se interpreteaza  prin OBBCSSR.
 5.  Acest personal  fara studii de baza medicale, nu   poate sa isi insuseasca prin practica la locul de munca toate cunostintele  medicale specifice  dobandite de un medic  in facultatea de medicina si ulterior in cadrul rezidentiatului in specialitate. Exista o confuzie intre atributiile de a lucra pe un analizor/echipament de laborator, (ceea ce implica strict cunostintele de operare si de interpretare a rezultatelor controalelor de calitate – adesea sub supravegherea  medicului specialist in Medicina de laborator sau de Microbiologie medicala), cu dreptul de a valida si interpreta clinic rezultatele obtinute si de a lucra  in echipe medicale multidisciplinare.
 6. NU avem cunostinta de nici o alta specializare medicala in care experienta la locul de munca sa fie echivalata  cu efectuarea de studii superioare medicale de lunga durata si specializare prin rezidentiat, mai ales cand e vorba de schimbarea pregatirii de baza si a domeniului de activitate. In aceste conditii calitatea actului medical si siguranta pacientului sunt afectate si pun probleme serioase privind recunoasterea calificarilor profesionale in domeniul medical.
 7. Parafa pe care o aplica biologii, biochimistii sau chimistii pe rezultatele analizelor medicale reprezinta doar confirmarea faptului ca investigatiile au fost executate de persoana respectiva, dar buletinul de analiza este verificat si validat de catre medicul de Medicina de laborator sau de Microbiologie medicala.
 8. Functia de sef de laborator de analize medicale trebuie indeplinita de un medic de specialitate, coordonarea profesionala medicala nefiind posibila in cazul biologilor, biochimistilor sau chimistilor datorita lipsei de pregatire in domeniul medical. Situatiile exceptionale in care indeplinesc temporar functia de sef de laborator se refera la situatia in care nu exista medic specialist de Medicina de laborator sau de Microbiologie medicala inca angajat.
 9. Casa de asigurari de sanatate nu incheie contracte de prestare servicii decat cu acele laboratoare care au in organigrama cel putin un medic  in specialitatea  Medicina de laborator,  Microbiologie medicala sau medic de anatomie patologica pentru laboratoarele de anatomie patologica sau de citologie .
 10. De altfel am semnalat in repetate randuri Colegiului Medicilor din Romania ca dreptul de parafa  era in exclusivitate un drept aferent profesiei de medic, iar acordarea acestui drept altor categorii profesionale nemedicale o consideram o incalcare a drepturilor medicilor. Medicul rezident in orice specialitate nu are dreptul de parafa, in timp ce biologii, biochimistii sau chimistii din laboratorul de analize medicale  pot avea parafa din prima zi dupa angajare, (in conditiile in care nu au studii medicale, iar durata pregatirii este inferioara medicului rezident).
 11. Intentia de a acorda punctaj egal pentru biologi, chimisti si biochimisti  cu punctajul  medicilor  cu specialitatea Medicina de Laborator si Microbiologie medicala, in evaluarea de catre CNAS a laboratoarelor de analize medicale, este nefondata (pentru motivele mai sus mentionate) si deschide calea unor echivalari aberante ale calificarilor profesionale medicale (de exemplu echivalarea si cu alte specialitati: fizicieni  cu medic radiolog/radioterapeut , psiholog cu psihiatru/neurolog).
 12. Urmarea fireasca a acestor  drepturi  acordate progresiv  unor cadre fara pregatire medicala si fara specializare,  va fi incheierea contracului cu CAS fara prezenta unui medic cu specialitatea de Medicina de laborator sau Microbiologie Medicala.

In speranta ca ne veti sprijini in demersurile noastre pentru respectarea dreptului de a practica medicina umana conform pregatirii profesionale si de a evita incalcarea recunoasterii profesiunii de medic, va multumim anticipat.

Cu deosebita consideratie , in numele medicilor de Medicina de laborator si de Microbiologie medicala,

Prof. Dr. Alexandru Rafila

Presedintele Comisiei de Microbiologie Medicala a Ministerului Sanatatii si a Colegiului Medicilor din Romania

Conf. dr. Anda Baicus

Presedintele Comisiei de Medicina de Laborator a Ministerului Sanatatii

Dr. Mariana Patiu Presedintele Comisiei de Medicina de Laborator a Colegiului Medicilor din Romania

Dr. Mihaela Parvulescu, Vicepresedintele Comisiei de Medicina de Laborator a Colegiului Medicilor din Romania