Jurnaliștii, la Conferința CMMB: Comunicarea e importantă. Medicii să vorbească ”pacienteza”

La ceremonia de deschidere a celei de-a 11-a Conferințe a Colegiului Medicilor din Municipiul București au participat și reprezentanți ai mass-media. Jurnaliștii au fost invitați de președintele CMMB, prof. dr. Cătălina Poiană, să prezinte celor peste 11.600 de medici participanți la conferință perspectiva lor privind un program de educație medicală continuă cum este cel realizat de organizația profesională din Capitală.

”Mă bucur să văd că în ultima perioadă au loc tot mai multe evenimente la care suntem invitați să participăm, a spus Carla Tănasie, jurnalist Digi 24, și mă bucur că începe breasla medicală să nu se mai sperie atât de mult de presă. Vreau să vă transmit încă o dată tuturor că nu, nu suntem de speriat, sau cel puțin cei care suntem aici, reprezentanții presei în această seară, suntem oameni de bună credință, vrem să schimbăm ceva în sistemul de sănătate, vrem să fie mai bine pentru noi toți, pentru că oricând, la rândul nostru, putem să ajungem pacienți. Și cred că dacă împreună facem front comun, vom reuși până la urmă să facem această schimbare și să le redăm pacienților încrederea în ceea ce ar trebui să reprezinte medicii și personalul medical în România.

Din păcate, multă lume ne întreabă de ce nu faceți și știri de bine din sistemul medical? Recunosc, de multe ori ne este mai ușor să facem o știre negativă decât una pozitivă, pentru că medicul care ar vrea să prezinte un fapt pozitiv se gândește: dacă eu ies în față, cineva se va întreba de ce fac asta și poate stârnesc invidii.

Eu sper să nu se mai întâmple acest lucru și să ne semnalați și lucrurile bune care se întâmplă în domeniu, mai mult decât o faceți în present. Și din partea noastră și din partea cadrelor medicale este nevoie de foarte multă comunicare. Există o foarte mare nevoie de informație în rândul în rândul pacienților și, din păcate, constatăm și o lipsă de încredere, iar aici trebuie să conlucrăm și să încercăm să ducem cumva lucrurile în direcția dorită.

(…)Trebuie să abordăm foarte direct și problemele din sistemul de sănătate, pentru că sunt foarte multe crize, că ne referim la criza de sânge, o spun pe pe aceasta prima pentru că sunt implicată într-o campanie de promovare a donării, că ne referim la lipsa de personal sau de aparatură, eu îmi doresc să nu rămânem la stadiul de discuție, ci problemele să fie rezolvate”, a spus Carla Tănasie.

”Eu consider că educația continuă este necesară în orice domeniu, cu atât mai mult în domeniul medical, unde lucrurile se schimbă, evoluează de la o zi la alta în ceea ce privește tratamentele sau în ceea ce privește utilizarea dispozitivelor medicale, a spus Liliana Curea, jurnalist Pro Tv.  M-am uitat pe programul Conferinței, am văzut că a fost chiar astăzi o sesiune de comunicare medicală și mă bucur pentru că știu cât de importantă este această comunicare cu pacientul. Am văzut și sesiunile dedicate anumitor boli, de exemplu bolile cerebrovasculare. Constatăm că avansează foarte mult cunoașterea medicală, că medicina, cumva, se supraspecializează, că ne bazăm tot mai mult pe tehnologie, dar comunicarea rămâne importantă, fiindcă relația cu pacientul este bazată pe comunicare, iar progresul tehnologic nu înseamnă nimic dacă se pierde umanitatea, legătura dintre medic și pacient.

De multe ori pacienții se uită pe internet și vin cumva cu lecția pregătită de acasă, iar relația medic-pacient are de suferit. Poate reacția medicului nu este tocmai ok, poate este una normală, umană, dar diagnosticul pus acasă nu este cel corect și trebuie întotdeauna să avem grijă să urmăm în sfatul medicului. Permiteți-mi să mă întorc puțin la bolile cerebrovasculare și la educația continuă. Cred că ar trebui cumva să se schimbe puțin lucrurile în România.

Știu că se lucrează acum la o strategie națională de boli cardio și cerebrovasculare, sper ca în curând să fie aprobat prin ordin de ministru atestatul în ceea ce privește competența și cred că un lucru foarte important ar fi recunoașterea competenței pentru medicii care obțin competența în străinătate. Știm medici care s-au întors din străinătate și lucrează în spitale, sunt medici foarte buni, au învățat și se întorc în țară să ajute pacienții de aici. Avem nevoie de medici pentru că, așa cum spunea colega mai mea mai devreme, Carla, fiecare dintre noi va deveni la un moment dat pacient”, a încheiat Liliana Curea.

”Sunt importante astfel de conferințe, este importantă educația medicală continuă, a spus Adriana Turea, jurnalist Radio România Actualități. Sunt foarte importante pentru pregătirea interdisciplinară a medicului, dar și în domeniul nostru, al jurnalistului de sănătate, e nevoie de cursuri. Educația și training-urile pe care le facem din când în când sunt binevenite. Indiferent câtă experiență ai avea, întotdeauna mai afli ceva nou, îți reîmprospătezi În plus, pe lângă pregătirea fiecăruia în domeniul său de activitate, este important ca medicii să știe să comunice, să învețe să vorbească cu pacientul, pe limba acestuia. Trebuie să știe să vorbească în pacienteză, cum spun unii. Pe de o parte asta ușurează munca medicilor, pe de alta, când pacienții înțeleg devin mai complianți, respectă ceea ce li se spune, se duc să facă analizele de care au nevoie, urmează recomandările doctorului”, a concluzionat Adriana Turea.

16 mai 2023