Prof. dr. Cătălina Poiană: Cum să alegi la rezidențiat astfel încât să-ți placă meseria și după 30 de ani
Cea de-a 11-a conferință a Colegiului Medicilor din Municipiul București a înregistrat un record de participare, cu peste 11.600 de medici înscriși la lucrări. În deschiderea manifestării, au fost organizate trei cursuri de comunicare, susținute de cadre didactice de la Universitatea București, și un blitz-interviu în care prof. dr. Cătălina Poiană și prof. dr. Bogdan Popescu au răspuns întrebărilor jurnalistului Val Vâlcu.
-Doamnă președinte, se vorbește mult despre rezidențiat… aș dori să vă pun o întrebare personală: cum v-ați ales specialitatea?
-Am ales cu mulți ani în urmă endocrinologia și am ales-o pentru că a fost o specialitate pe care am îndrăgit-o din timpul facultății și cred că este foarte important, în timpul pregătirii ca student, în stagiile pe care le faci, să vezi cadre didactice care sunt implicate și care îți inspiră, să zic așa, dragul, către o anumită specialitate. Dedicația cadrului didactic te face să îți îndrepți atenția asupra specialității respective. Așa s-a întâmplat și cu mine și recunosc că după stagiul de endocrinologie am fost convinsă că asta este specialitatea pe care vreau să o urmez. Și acum am obiceiul să le spun studenților că le doresc din tot sufletul să aibă înțelepciunea de a alege la rezidențiat o specialitate pe care s-o facă cu același drag cu care o fac eu. Și cred că e important ca după mai bine de 30 de ani într-o specialitate, în fiecare dimineață să mergi cu aceeași plăcere la spitalul unde lucrezi.
-I-am văzut pe rezidenți extrem de activi, în timpul pandemiei, acum îi vedem în campaniile pentru donarea de sânge…
-Da, este într-adevăr o bucurie să vezi cât entuziasm au arătat tinerii care au fost alături de noi în toate aceste acțiuni. În timpul pandemiei au fost acele maratoane ale vaccinării, rezidenții s-au implicat și în activitatea din spitale și au mers imediat acolo unde a fost nevoie de ei: în stagiile de la Boli infecțioase, cei din această specialitate, iar cei din alte specialități au dat o mână de ajutor la DSP, la testări, la Urgențe sau pe Salvare, în gărzi…Implicarea lor pe perioada pandemiei a fost una de excepție. Iar, recent, rezidenții s-au implicat în campania națională de donare de sânge pe care o organizează Digi 24 și pe care UMF Carol Davila o sprijină. La toate aceste acțiuni, rezidenții și studenții au fost alături de noi și acest lucru ne face să să fim încrezători în faptul că tânăra generație este dedicată și este pregătită să preia ștafeta.
-Tragedia din Turcia ne araată cât de mult va fi solicitat sistemul sanitar din România în cazul unui cutremur, așa cum a fost cel din 1977?
-Am spus întotdeauna că sistemul de sănătate românesc are o componentă puternică și anume resursa umană. Și cred că, dacă trebuie să investim în ceva, în primul rând trebuie să investim în resursa umană. Inclusiv la asta mă gândesc dacă vorbim despre consolidarea infrastructurii spitalelor. În ultimă instanță, prin această investiție protejăm atât pacienții, cât și personalul medical. Trebuie să ne protejăm medicii pentru ca ei să poată să acorde mai departe asistență medicală adecvată pacienților.
Cât despre suprasolicitare, CMMB, a organizat mai multe acțiuni de evaluare a gradului de burnout în rândul medicilor bucureșteni. Iar cifrele, care erau îngrijorătoare înainte să înceapă pandemia, sunt cu mult mai ridicate după cei trei ani de de pandemie. Asta înseamnă că aici avem cel mai mult de lucrat, la a sprijini resursa umană din din sănătate. Și simplu fapt că în luna mai organizăm un nou examen de rezidențiat, este o dovadă a faptului că sprijinim în permanență întărirea corpului medical.
-E mai greu să fii medic în București sau mai ușor decât în alte orașe din țară?
-Avem, în București, avantajul dat de Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila. CMMB, organizația profesională a medicilor, este o organizație puternică și care s-a preocupat foarte mult de educația medicală continua, dovadă chiar conferința pe care o deschidem acum. Și dacă privim sub aspectul infrastructurii, în București pare mai ușor pentru medici. Dar, în realitate este mai greu să fii medic aici. Este mai greu pentru că în Capitală sunt trimise toate cazurile dificile, e mai greu și pentru că, de ce să nu recunoaștem, pacienții au așteptări mai ridicate față de medicii din București.
8 martie 2023