Astăzi, 7 aprilie, este Ziua Mondială a Sănătății.
În 2021, Organizația Mondială a Sănătății aniversează această zi sub sloganul:

„Să construim o lume mai echitabilă și mai sănătoasă!”


CMMB susține mesajul transmis de OMS:

”Lumea noastră este nedreaptă!

După cum a arătat pandemia COVID-19, unii oameni se pot bucura de o viață mai sănătoasă și de un acces mai bun la serviciile de sănătate decât alții, datorită condițiilor în care se nasc, cresc, trăiesc, muncesc și îmbătrânesc.

Peste tot în lume, sunt oameni care se zbat în sărăcie,  au condiții de trai și educație proaste, mai puține oportunități de angajare, și suferă din cauza inegalității între sexe. Mulți oameni trăiesc într-un mediu nesigur, fără acces la apă și aer curat, în insecuritate alimentară și fără servicii de sănătate. Această stare de fapt duce la suferințe inutile, boli evitabile și moarte prematură și dăunează societăților și economiilor noastre. Dar, nedreptatea poate fi corectată.

 De aceea, OMS face apel la lideri să se asigure că toată lumea are condiții de viață și de muncă favorabile sănătății. În același timp, îndeamnă liderii să monitorizeze inechitățile în materie de sănătate și să se asigure că toți oamenii pot accesa servicii de sănătate de calitate atunci când și unde au nevoie de ele.

COVID-19 a lovit cu greu toate țările, dar impactul său cel mai puternic a fost în comunitățile care erau deja vulnerabile, care sunt mai expuse la boală, au un acces dificil la servicii de îngrijire a sănătății de calitate și sunt mai susceptibile de a experimenta consecințele adverse ale măsurilor puse în aplicare pentru a combate pandemia”, se arată în mesajul Organizației Mondiale a Sănătății.