Ambulanța la nevoie se cunoaște

Colegiul Medicilor din Municipiul București cere măsuri pentru asigurarea unei resurse umane suficiente pentru Serviciul de Ambulanță București-Ilfov


Auzim de nenumărate ori în jurul nostru: Avem nevoie de o ambulanță. Serviciul de Ambulanță răspunde la mii de solicitări zi de zi, indiferent de vreme, indiferent de moment.

Medici, asistenți medicali, ambulanțieri, operatori – toți fac parte din serviciul de ambulanță și depun eforturi, clipă de clipă, pentru sănătatea populației. În București – Ilfov, aproximativ 900 de persoane, dintre care circa 100 de medici, deservesc un număr de 2.583.460 locuitori (2.139.439 în București si 444.021 în județul Ilfov – la 1.07.2019 conform Institutului Național de Statistică) la care se adaugă un procent de minim 100% pentru persoanele aflate în tranzit, studenţi, cetăţeni străini1.

Din păcate, deficitul de personal cu care se confruntă serviciul de ambulanță este enorm1. Colegiul Medicilor din Municipiul București (CMMB) aduce în atenție importanța serviciului public de ambulanță și importanța strategică a acestuia. În aceste condiții, CMMB cere măsuri urgente și concrete pentru asigurarea de resurse umane suficiente pentru a acoperi nevoile bucureștenilor.

Medicii de medicină de urgență care deservesc Serviciul de Ambulanță București-Ilfov sunt mereu în alertă. Pentru ei, în multe situații, viața înseamnă decizie și acțiune de moment. Îi vedem pe teren, auzim sirenele în trafic, știm că, dacă avem o problemă și apelăm serviciul de urgență, la noi va ajunge o ambulanță, îi vedem la manifestări sportive, spectacole, peste tot acolo unde este nevoie. De Ziua Națională a Ambulanței, gândurile noastre se îndreaptă spre colegii noștri medicii de pe ambulanță, oamenii pentru care medicina înseamnă muncă de teren zilnică, pe stradă sau la domiciliu, într-o fugă neîncetată pentru a răspunde tuturor solicitărilor. De asemenea, nu putem să nu atragem din nou atenția asupra nevoii acute de personal, inclusiv de medici, cu care se confruntă acest serviciu”, a declarat prof. dr. Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din Municipiul București.

Numai anul trecut, Serviciul de Ambulanță București-Ilfov a răspuns unui număr de aproximativ 550.000 de solicitări2. Aceasta înseamnă, în medie, aproape 23 de solicitări pe oră, în fiecare oră a fiecărei zile.

Serviciul de Ambulanță București-Ilfov dispecerizează în medie 98 de echipaje pe tura de zi, din care 88 echipaje proprii și 10 echipaje ale serviciilor de ambulanță private, iar pe tura de noapte 81 echipaje din care 73 echipaje proprii și 8 echipaje ale ambulanțelor private1.

1.   http://www.sabif.ro/ra/ra2019.pdf
2.   http://www.sabif.ro/raportactivitate.php