Situa╚Ťii cu poten╚Ťial periculos, recomandare pentru pacien╚Ťi

2017.08.10, Comunicat CMMB

Colegiul Medicilor din Municipiul Bucure╚Öti (CMMB) constat─â c─â ├«n pres─â ╚Öi pe re╚Ťelele sociale sunt promovate sesiuni de consulta╚Ťii pentru o a doua opinie medical─â, av├ónd loc ├«n camere de hotel sau alte spa╚Ťii improvizate. Astfel de ac╚Ťiuni, desf─â╚Öurate fie ca act filantropic, fie ca parte a unor campanii de racolare a pacien╚Ťilor de c─âtre unele clinici trebuie s─â se desf─â╚Öoare conform legii. Medicii din str─âin─âtate, care nu au drept de practic─â ├«n Rom├ónia, nu au nici responsabilit─â╚Ťi fa╚Ť─â de statul rom├ón ╚Öi pacien╚Ťii din ╚Ťar─â. Ei pot efectua acte medicale doar cu avizul Colegiului Medicilor din Rom├ónia.

├Än lipsa acestor avize, publicul poate fi p─âc─âlit prin invocarea unor titluri ╚Ötiin╚Ťifice false, sau chiar de c─âtre persoane f─âr─â preg─âtire medical─â. De asemenea, apare riscul comercializ─ârii suferin╚Ťei, prin recomandarea unor tratamente ╚Öi investiga╚Ťii nenecesare, odat─â ce persoana care acord─â consulta╚Ťii o face ├«n afara cadrului legal ╚Öi a controlului organiza╚Ťiilor profesionale.

Ca institu╚Ťie ce asigur─â respectarea de c─âtre medici a obliga╚Ťiilor care le revin fa╚Ť─â de pacient ╚Öi de s─ân─âtatea public─â, CMMB atrage aten╚Ťia asupra acestei situa╚Ťii. Pacien╚Ťii sunt sf─âtui╚Ťi s─â solicite persoanei care acord─â consulta╚Ťii prezentarea avizelor de la Colegiul Medicilor din Rom├ónia ╚Öi s─â nu apeleze la consulta╚Ťii oferite ├«n afara unit─â╚Ťilor medicale.

CMMB sus╚Ťine dreptul pacientului la a doua opinie medical─â ╚Öi consider─â c─â sunt binevenite ajutoarele colegiale de la medicii din alte ╚Ť─âri, Rom├ónia fiind confruntat─â cu o criz─â de cadre medicale, ├«n urma exodului ├«n Occident. Totodat─â, CMMB ac╚Ťioneaz─â pentru respectarea legii, competi╚Ťie colegial─â ╚Öi protejarea pacien╚Ťilor.

Biroul Executiv al CMMB