Boala degenerativa a coloanei vertebrale

Vineri 4 septembrie 2015, Carte de Prof. Horatiu Bolosiu

CUVANT INAINTE

Cand mi-am inceput cariera didactica in urma cu mai bine de 50 de ani, am fost constient ca un profesor este dator sa ofere emulilor sai texte didactice comprehensibile, care sa dubleze si sa completeze lectiile de la catedra. Acest lucru mi-a fost clar pentru oricare domeniu de care s-a intamplat sa fi fost atras, fie acesta medicina interna, semiologia, educatia medicala sau reumatologia. Pe aceasta din urma, care a fost principala mea preocupare clinica si de cercetare in ultimele decenii, am imbratisat-o gratie unor stagii de formare in tara si strainatate, cu ocazia carora am avut norocul sa impartasesc idei si experienta cu oameni de exceptie, intr-adevar dedicati profesiei. Asa s-au nascut, rand pe rand, volumele monografice dedicate bolilor musculoscheletale: Reumatismul articular acut (1978), Poliartrita reumatoida (in colaborare cu Profesorul Victor Ciobanu, Premiul Academiei Romane 1983), Spondilita anchilozanta (1989), Vasculitele sistemice (1992) si Osteoporoza (2008). Acesta este al 6-lea din acesta serie si sper sa nu fie ultimul...

In una dintre oratiile sale academice, Donald Resnick, profesor de osteoradiologie la Universitatea din San Diego, autorul mai multor volume cuprinzatoare de sinteza clinico-morfologica privind bolile reumatologice, scria ca "in epoca sporirii longevitatii umane, uzura si deteriorarea tesuturilor conjunctive este ubicutara". Una dintre zonele in care acest proces apare precoce si intereseaza toate structurile este coloana vertebrala. Data fiind complexitatea sa anatomica - cu componente articulare, cartilaginoase si fibroase intrepatrunse - ar fi o simplificare naiva sa credem ca acestea sunt compromise in acelasi mod, dar si ca, odata deteriorata, fiecare dintre ele va suferi izolat. Aceasta interpretare holistica justifica titlul volumului.

In ciuda progreselor facute mai ales in ultimii 20 de ani coloana vertebrala continua sa fie privita ca un ideal mecanic care esueaza functional si aceasta destul de devreme in cursul vietii. Frustrarea profesionala se face simtita in toate specialitatile medicale care isi dedica eforturile de cunoastere si interventie acestui domeniu, incepand cu "nucleul dur" (reumatologie, recuperare medicala, chirurgie spinala), continuand cu cele contingente domeniului (ortopedie, boli profesionale, algologie) sau mai "exotice" (chiropraxie, osteopatie). Cat despre viitor, sperantele sunt de asteptat de la profilaxie, directionarea unor interventii minim-invazive bazate pe tehnicile imagistice moderne si (micro)chirurgia biologica.

Volumul este structurat in trei parti: una introductiva destinata sa circumscrie din punct de vedere morfologic si nosografic boala degenerativa a coloanei vertebrale, cea de a doua descrierii formelor pe care aceasta o imbraca la nivelul celor trei regiuni mobile ale acestei structuri anatomice si ultima dedicata unor boli rahidiene non-traumatice si ne-inflamatoare, conectate mai mult sau mai putin si in moduri diferite cu ceea ce numim in mod curent spondilartroza. Daca acest demers va fi bine primit, autorul va intelege ca efortul sau nu a fost zadarnic.

Prof. Horatiu D. Bolosiu