Home
  
 


Evaluarea tehnologiilor medicale


Aspecte evaluate

        caracteristici tehnice

        Siguranta clinica

        Eficacitate teoretica si practica

        Atribute economice sau de impact

        Impactul social, legal, etic, si / sau politic

Caracteristici tehnice ale tehnologiilor medicale de exemplu: performanta, aspecte manufacturiere, tolerante, reproductibilitatea, usurinta in utilizare, continuitatea, etc

Siguranta evaluarea riscului - masura a probabilitatii de aparitie a unui rezultat advers si severitatea lui - care se asociaza cu utilizarea tehnologiei intr-o situatie data

Eficacitatea teoretica (efficacy) si eficacitatea practica (effectivenes) - ambele se refera la cat de bine functioneaza o tehnologie in scopul imbunatatirii sanatatii pacientului. Efficacy (glosar) se refera la beneficiile rezultate din utilizarea tehnologiei in conditii ideale de exemplu: intr-un studiu randomizat, care implica pacientii care indeplinesc criterii limitate si / sau o activitate care se desfasoara in centre de excelenta. Effectiveness (glosar) se refera la beneficiile utilizarii unei tehnologii in conditii de rutina, pentru pacienti diferiti si neselectionati in functie de criterii speciale.

Eficacitate teoretica versus eficacitate practica intr-un test de diagnostic

 

EFFICACY

EFFECTIVENESS

Pacient /

populatie

Omogenitate

Pacientii cu boala coexistenta sunt frecvent exclusi

Heterogenitate

Sunt inclusi toti pacientii carora li se administeaza testul

Proceduri

Standardizare

Frecvent variate

Conditii de testare

ideale

Conditii de practica curenta

Practicieni

experti

Toti utilizatorii

Adaptat dupa Institute of Medicine 1989

Atribute economice si / sau de impact - aspecte micro si macro economice. Aspectele de microeconomie includ: costuri, preturi, nivele de plata asociate tehnologiei. Include si analize de exemplu: cost eficacitate, cost utilitate si cost beneficiu.

Exemple de impacte macroeconomice ale tehnologiilor: impactul tehnologiilor noi asupra costurilor nationale pentru sanatate, efectul tehnologiilor asupra alocarii resurselor la nivelul diferitelor programe sau intre sectorul de sanatate si alte sectoare, efectul tehnologiilor asupra pacientilor ingrijiti in afara spitalului comparativ cu cei tratati in spital, efectul politicilor de decizie, a reformelor in sanatate si a altor politici de schimbare asupra inovatiilor tehnologice, competitiei, transferului de tehnologie.

Analiza de cost-utilitate pentru terapii alternative in boala cardiaca, ultimul stadiu

terapie

Ani de viata castigati

Utilitatea

medie

QALY (ani)

Cost agregat ($)

Cost/QALY ($/an)

Tratament medical conventional

0.50

0.06

0.03

28,500

950,000

Transplant inima

11.30

0.75

8.45

298,200

35,290

Inima artificilala

4.42

0.65

2.88

327,600

113,750

Hogness and VanAntwerp, 1991

Impact social, legal, etic, si / sau politic - Tehnologii ca testarile genetice, tratamentele pentru fertilitate, transplantul de organe rare, mentinerea vietii in conditii limita necesita apelarea la standarde legale si norme ale societatii. Spre exemplu in cazul dializei si a transplantului la pacienti care se afla in stadii terminale de insuficienta renala apar probleme etice privind criteriile de selectie, momentul incheierii tratamentului dar si probleme in legatura cu comportamentul pacientilor care pot sa nu fie complianti, pot fi ostili, mergand pana la nepasare fata de propria stare de sanatate. Pentru pacientii care participa in studii randomizate (randomized clinical trials) pentru investigarea de tehnologii noi se pune problema informarii prealabile. Pentru alocarea resurselor insuficiente pentru achizitionarea de tehnologii costisitoare.