Agresiuni asupra medicilor

Discutii generale despre practica medicala

Moderatori: rtrascu, rvasilescu, cchiurciu

Agresiuni asupra medicilor

Mesajde webmaster » 06 Sep 2010, 15:21

Acest fenomen se intampla mult mai des decat ne imaginam. In sfarsit exista o reactie a Ministerului Sanatatii in acest sens.

CSEKE Attila, ministrul Sănătăţii cere ca în Codul Penal, să fie prevăzute sancţiuni speciale pentru cei care agresează personalul medical aflat în exerciţiul funcţiunii.

06.09.2010 / Ministerul Sanatatii

Ministrul Sanatatii a transmis ministrului Justitiei si Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor un amendament la proiectul Legii privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor, in care propune ca infractiunile asupra personalului medical –medic, asistent medical, sofer de ambulanta sau orice altfel de personal din sistemul medical aflat in exercitiul functiunii sa fie incadrate in categoria ultraj asupra autoritatii si sa fie sanctionate in consecinta, mult mai aspru, la fel ca faptele savarsite asupra functionarilor publici.
“Astazi, daca o persoana loveste un medic intr-un spital poate sa fie sanctionata cu inchisoare de la 3 luni pana la 2 ani, sau cu amenda, dupa caz. Noi propunem inasprireapedepselor, similar cu cele aplicate in cazul agresiunilor asupra functionarilor publici. Astfel,  agresorul ar fi sanctionat cu inchisoare intre 6 luni si 3 ani. Mai mult, prin noua prevedere legala impacarea partilor nu mai inlatura raspunderea penala. Prin noile masuri urmarim descurajarea celor care nu respecta corpul medical si munca depusa de angajatii din sistem. Şi au existat in ultima perioada unele cazuri ingrijoratoare”, a declarat CSEKE Attila, ministrul Sanatatii.
De asemenea, amenintarea se va pedepsi cu inchisoare de la 6 luni pana la 2 ani, fata de 3 luni pana la un an, cum este prevazut in prezent. Vatamarea coporala grava se va sanctiona cu inchisoare de la 3 la 12 ani, fata de 2-7 ani, iar vatamarea corporala se va sanctiona cu inchisoare de la 6 luni la 6 ani, fata de pedepsele actuale de 6 luni -5 ani.

sursa: eMedic.ro


De cateva luni exista pe site-ul CMMB un Formular de declarare a agresiunilor in care medicii agresati pot semnala acest lucru. Totusi, din motive dificil de inteles, numarul agresiunilor semnalate pana in prezent a fost infim. Sa fie acest fenomen atat de rar? Sau exista probleme legate de semnalare si eficienta ei. Asteptam parerile colegilor asupra acestui subiect.
webmaster
CMMB
 
Mesaje: 173
Membru din: 25 Aug 2010, 14:19

Re: Agresiuni asupra medicilor

Mesajde Carina26 » 13 Iul 2011, 18:14

Pai mi se pare foarte corect! Ar trebui santiuni mai mari pentru agresiunea impotriva medicilor. Cu ce drept acestia sunt maltratati?! Ei incearca si ei sa faca ce le sta in putina! Sunt de parere ca este una din legile gandite in Romania!
Carina26
 
Mesaje: 2
Membru din: 13 Iul 2011, 17:18
Localitate: Strada Ion Minulescu, Bucuresti, Romania


Înapoi la Activitatea medicala in Romania

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 0 vizitatori

cron