Specialiștii în autism și părinții își unesc forțele

Manifestari stiintifice, congrese, reuniuni medicale

Moderator: rtrascu

Specialiștii în autism și părinții își unesc forțele

Mesajde webmaster » 31 Mar 2011, 00:37

Specialiștii în autism și părinții își unesc forțele într-un eveniment organizat cu
ocazia Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului

-Peste 30.000 de persoane cu autism în România
-Aproximativ 3.900 de copii cu autism înregistrați oficial în România
-Costurile pentru terapii variază între 1.000 și 1.500 de euro

Naţiunile Unite au declarat în decembrie 2007 ziua de 2 aprilie Ziua Internaţională de Constientizare a Autismului, fiind sărbatorită anual la nivel mondial, cu scopul de a dinamiza şi coagula eforturile mondiale de promovare a unei mai bune înţelegeri a autismului şi de a creşte nivelul de conștientizare al publicului larg privind nevoile speciale ale persoanelor cu autism și ale familiilor acestora.
Când părinţii află ca au un copil autist, majoritatea şi-ar dori ca problema să dispară în mod magic. Este important pentru familie să depăşească durerea şi şocul şi să facă faţă situaţiei, sperând la un viitor cât mai bun pentru copilul lor. Astăzi, mai mult decat înainte, persoanele cu autism pot fi ajutate. O combinaţie între intervenţia timpurie, educaţia specială, sprijinul familiei şi, în unele cazuri, medicaţia ajută la creşterea numărului de copii cu autism care trăiesc o viaţă normală. Intervenţiile speciale şi programele educaţionale pot mări capacitatea lor de a învăţa, comunica şi relaţiona cu alţii, în timp ce se reduc severitatea şi frecvenţa comportamentelor nedorite.
Cu ocazia Zilei Internaționale de Conștientizare a Austimului, Asociația pentru Intervenție Terapeutică în Autism împreună cu Asociația Națională pentru Copiii și Adulții cu Autism din România și compania Houston NPA organizează în perioada 1-2 aprilie a.c. în București Conferința Națională “Terapii și intervenții în autism” care se va desfășura la Universitatea Titu Maiorescu (Calea Văcărești, nr. 187, sector 4, București).
Conferinta Națională “Terapii și intervenții în autism” este concepută sub forma unui eveniment umbrelă special, ce urmăreste să marcheze o colaborare semnificativă între specialiștii implicați în managementul autismului din România și familiile persoanelor cu autism, alături de asociațiile care luptă pentru respectarea drepturilor celor cu autism.
Scopul Conferinței este de a prezenta informații cu privire la depistarea precoce, evoluția, terapiile, standardele de îngrijire specifice persoanelor cu autism, atât către specialiștii din domeniu, cât și către persoanele care au în grijă copii cu autism, urmărindu-se o colaborare cât mai bună între cele 2 părți.
VINERI 1 APRILIE - Zi dedicată profesioniștilor care împărtășesc aceleași interese și obiective legate de terapia și recuperarea persoanelor cu autism, specialiștilor care pot depista manifestările precoce din spectrul autismului, precum și organizațiilor care luptă pentru apărarea drepturilor persoanelor cu autism. Sunt așteptați psihologi, psihiatri, medici de familie, pediatri, educatori, autorități, presă, reprezentanți ai ONG-urilor de profil și părinți sau aparținători. Coordonarea zilei de vineri îi revine Asociației pentru Intervenție Terapeutică în Autism - A.I.T.A. Manifestarea este creditată de Colegiul Psihologilor din România cu 5 puncte. Program: vineri între 9:00 și 18:00.
SÂMBĂTĂ 2 APRILIE - Zi dedicată familiilor persoanelor cu autism. Scop: cooperarea dintre membrii asociațiilor de pacienți, părinți și specialiști pentru găsirea celor mai eficiente modalități de îngrijire, educație, orientare, formare, integrare în comunitate în vederea dezvoltării maxime a potențialului persoanelor diagnosticate cu manifestări din spectrul autist. Sunt așteptați părinți ai copiilor cu autism, specialiști, reprezentanți și membri ai asociațiilor (dizabilități mentale, spectrul autist, etc), public larg, presă. Asociația Națională pentru Copii și Adulți cu Autism din România - A.N.C.A.A.R. va coordona această zi. Program: sâmbătă între 10:00 și 16:00.
Printre invitații care au confirmat participarea: Conf. univ. dr. Viorel Iulian TĂNASE (Universitatea Titu Maiorescu – Facultatea de Psihologie), Dr. Rodica URZICEANU (Spitalul Gorgoș), Psih. Iulia PANTAZI (Centrul Educațional pentru Copii și Părinți Iulia Pantazi), Psih. Anca NEAGU (acreditare BCBA), psih. Daniela MARTINESCU (AITA), Jurist Luminița GHEORGHIU (Parlamentul României), Ella LOBREGT - invitat special (Institutul Leo Kanner) și mulți alții. (lectorii și temele se regăsesc în programul atașat).
“Calitatea vieții persoanelor cu TSA și a familiilor acestora este mai puțin condiționată de severitatea deficienței, ci mai degrabă de măsura în care autismul este înțeles și cum se intervine. Intervențiile și supravegherea persoanelor cu autism trebuie să se facă pe toată durata vieții, de aceea sunt absolut necesare strategii de intervenții la toate categoriile de vârstă, iar accesul la servicii să nu fie discriminatoriu. Lipsa centrelor de respiro fac din părinții acestor persoane victime sigure (stări de axietate, depresie, epuizare fizică și psihică). În Romania nu există statistici oficiale, estimările sunt undeva la 30.000 de persoane. La adulți nu există estimări pentru că diagnosticul nu este recunoscut de lege, adică nu există în criteriile medico-sociale pentru încadrarea intr-o categorie de persoană cu handicap. Acum în țară sunt centre doar pentru copii cu TSA. Acestea sunt proiecte ale ONG-urilor, inițiative ale părinților, cu suport de la organizații europene sau finanțări europene. Pentru adulți nu există nimic, câțiva dintre ei sunt prinși în centrele pentru persoane cu dizabilități psihice” a declarat Georgeta Crişu, preşedinte ANCAAR (Asociaţia Naţională pentru Copii şi Adulţi cu Autism din România).
“De aproximativ 7 ani în România copiii cu autism pot beneficia de programe eficiente de terapie care duc la recuperarea și integrarea lor la gradiniță și școală și ulterior în societate. La această conferință vor fi prezenți cei mai buni practicieni în domeniul recuperării copiilor cu autism, care vor prezenta teme de interes major pentru terapia și recuperarea persoanelor cu autism. În prezent se fac demersuri pentru acreditarea terapiei ABA și terapeuților, au fost construite centre pentru copii cu autism, iar acest lucru ne face să privim mai optimist spre viitor. Participând la conferinta din 1 și 2 aprilie ne vom putea crea o imagine clară asupra problematicii autismului, terapiilor și intervențiilor în autism îm momentul de față în România” a declarat psiholog Daniela Martinescu, președinte AITA (ASOCIAȚIA PENTRU INTERVENȚIE TERAPEUTICĂ ÎN AUTISM)

Specialiștii care doresc să participe la eveniment plătesc o taxă de înregistrare. Pentru părinți, aparținători etc intrarea este liberă, pe bază de înscriere. Informații și înscrieri la: mihai.giuvelea@houston.ro ; telefon 0733.076.383.

***
Autismul este o tulburare de dezvoltare care înregistrează o creștere alarmantă la nivel internațional. În toată lumea este estimat la ora actuală că există 1 copil cu tulburare de spectru autist la 150 de copii.
Cu cât mai repede un copil începe să primească ajutor, cu atât mai mare este posibilitatea de a învăţa. Mai mult, deoarece creierul unui copil este în dezvoltare, specialiştii cred că intervenţia timpurie oferă copilului cea mai bună şansă pentru a-şi dezvolta potenţialul maxim. Copiii cu autism sunt rar diagnosticaţi înainte de 3-4 ani!
Cum diagnosticăm? Privim cu atenţie copii şi, dacă au următoarele manifestări comportamentale, îi îndreptăm spre specialist:
• ataşament straniu pentru obiecte
• se joacă îndelungat în mod bizar
• plâng, râd sau manifestă nelinişti din motive neclare
• împotrivirea la atingerile sociale (îmbrăţişări)
• dificultăţi de interacţiune cu alte persoane
• gesturi repetitive (alinierea de obiecte, de exemplu) şi/sau mişcări stereotipe (agitarea mâinilor, săritul, mersul pe vârfuri)
• lipsa întrebărilor (pe care le pun de obicei copiii despre tot ceea ce îi înconjoară)
• neputinţa de a se orienta când e strigat pe nume, de a copia mişcările altor persoane, de a arăta obiecte altor persoane
• contact vizual redus sau inexistent
• vorbire săracă, limbaj redus
• baieţii sunt pasibili de 4 ori mai mult la autism decât fetele

Copilul cu autism introdus intr-un program de terapie intensiv înaintea vârstei de 3 ani are șanse foarte mari să recupereze întârzierile în dezvoltare și să își formeze abilități și comportamente adecvate social. Terapia care și-a dovedit eficacitatea în recuperarea copiilor cu autism este terapia comportamentală aplicată, ABA.
Nu există o statistică oficială în România privind incidenţa/prevalenţa autismului. Statisticile din Statele Unite ale Americii arată o creştere a numărului de cazuri de până la 1/150 de copii.
În luna iulie 2010 a fost aprobată Legea 151 privind serviciile specializate integrate de sănătate, educație și sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist și cu tulburări de sănătate mintală asociate. Legea pune accent pe diagnosticarea precoce a autismului şi prevede că screening-ul se efectuează la copiii cu vârsta 0-3 ani, în conformitate cu standardele stabilite prin norme. Normele au fost afișate pe sitel Ministerului Sănătății la sfârșitul lunii ianuarie 2011.
Aceste norme nu sunt în măsură să asigure un sistem integrat de servicii pentru persoanele cu autism. Trebuie avută în vedere necesitatea unei legi care să funcționeze dincolo de contextul politic, o lege de strategie națională, cu norme aplicabile în folosul tuturor copiilor cu TSA, indiferent de vârstă. Legea 151/2010 și normele de aplicare nu asigură cadrul necesar respectării drepturilor persoanelor cu autism din România, stabilite prin Carta drepturilor persoanelor cu autism adoptată de Parlamentul European la data de 9 Mai 1996. ONG-urile au fost consultate numai formal la întocmirea normelor de aplicare a „Legii autismului", iar forma elaborată de oficialităţi modifică esenţial sensul legii, devenind “aproape inaplicabilă”.
În România este imperios necesară o strategie naţională pentru autism, o abordare integrată a TSA cu stabilirea şi respectarea atribuţiilor instituţiilor statului, de profesionişti şi paraprofesionişti bine pregătiţi şi cu roluri bine stabilite şi de adoptarea unei legi a autismului după modelul american, în care să se stipuleze metodele de identificare ale persoanelor cu autism, cum se intervine şi în ce constă tratamentul timpuriu, existenţa unor programe pentru adulţii cu autism şi prezentarea unor oportunităţi sociale pentru dezvoltarea şi asigurarea viitorului acestora.

CONTACT:
Informații și înscrieri: Mihai Giuvelea, Coordonator eveniment mihai.giuvelea@houston.ro ; 0733.076.383
Presă: Simona Oprea, PR Manager Houston NPA simona.oprea@houston.ro ; 0733.076.381
webmaster
CMMB
 
Mesaje: 173
Membru din: 25 Aug 2010, 14:19

Înapoi la Evenimente medicale

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori

cron