2017, anul schimbării

2017.01.03, Editorial de Cătălina Poiană

Am trecut împreună, dragi colegi, în 2016, printr-un an greu pentru comunitatea noastră. La dificultățile pe care le cunoaștem încă din facultate și pe care ni le-am asumat atunci când am ales această profesie, s-au adăugat, zi de zi, noi provocări. Autoritatea medicului este tot mai contestată, sub asediul campaniilor online și al vindecătorilor de la televizor. Munca noastră este tot mai grea: neîncrederea sădită între pacient și medic face comunicarea mai dificilă, relația se tensionează, riscul unor reclamații și chiar procese este tot mai mare. Anii de muncă și privațiuni, pe care i-am investit în formarea noastră profesională, sunt ignorați, iar competența este înlocuită de notorietate. Vedetele media sunt crezute pentru că sunt populare, iar experții sunt priviți cu suspiciune, bănuiți de interese ascunse, reclamați atunci când nu pot face minuni. Responsabilitatea pentru problemele și deciziile unora sau altora este trecută asupra medicilor. În cazul părinților, este de înțeles că nu pot accepta "vina" de a transmite copiilor o genă defectă, așa că fac responsabil vaccinul (și implicit medicul) pentru autism. În cazul puternicilor zilei, ce poate fi mai convenabil decât să acuzi medicii pentru lipsurile din sistemul sanitar?

Pe noi ne doare că nu avem acces la mijloacele moderne, revoluționare, din Occident, tot noi suntem acuzați că nu avem rezultatele colegilor din Vest. Vânătoarea de greșeli, multe inventate, continuă cu execuții în public, în care sentința este pronunțată înainte măcar să fie ascultată și poziția medicului. Nimeni nu are timp pentru explicații, pentru argumente, emoțiile aprind publicul, cresc audiența, fac știri cum se spune. În două-trei zile subiectul este uitat, iar adevărul, aflat uneori și după ani, nu mai interesează pe nimeni. Rămâne, ca un zgomot de fond, concluzia că medicii sunt de vină, pregătind terenul pentru o nouă știre bombă, evident negativă. Mai țineți minte când ați văzut, ultima dată, o știre pozitivă, o realizare din sănătate?

Din păcate, învrăjbirea nu acționează doar între public și medici. Principiul divide et impera se aplică și în interiorul breslei. Dorința de afirmare personală, de putere și prestigiu, tensiunile generate de lipsurile din sistem, invidia, câte și mai câte motive îi fac pe medici să-și considere colegii inamici și să-i atace, pe la spate sau pe față, lovind, de fapt, încrederea în toți medicii. Care, mai devreme sau mai târziu, vor deveni, la rândul lor, victimele acestei atmosfere înveninate.

Se naște, astfel, un cerc vicios: tot mai mulți medici sunt împinși să părăsească țara, rămân tot mai puțini medici bine pregătiți în sistem, apar tot mai multe probleme, ceea ce pune o presiune suplimentară pe medicii buni, care se hotărăsc să plece. Cred însă că acest cerc poate fi rupt. Anul 2017 poate fi anul schimbării. Nu prin declarații sau dezbateri care, de fapt, oferă muniție adversarilor, ci prin acțiunile concrete pe care le vom desfășura împreună. Am pornit chiar de la această premisă, de la acest cuvânt, când am primit mandatul dumneavoastră la conducerea celei mai mari organizații din țară: Împreună suntem puternici!

Nu este acum momentul să detaliem strategia aplicată de noul Birou executiv (am redus cheltuielile administrative, de exemplu, pentru a putea investi mai mult în formarea profesională, cu o mare deschidere spre comunicarea medic-pacient; am pornit digitalizarea arhivei și debirocratizarea, care va continua cu mutarea operațiunilor online și oferirea, gratuită, a semnăturii electronice pentru membrii noștri). În primul rând însă, am pus deschiderea față de comunitate. Am considerat că trebuie să facem auzită vocea medicilor din CMMB și să inițiem un dialog cu toți actorii relevanți: pacienți, presă, autorități. Consultările online, pe site-ul cmb.ro, au fost lansate pentru a cunoaște poziția corpului medical, pe care o transmitem și o susținem public, cu argumente, dar și cu forța dată de votul dumneavoastră.

Fie că sunt în discuție noi reglementări privind asigurările de malpraxis, care să servească medicului, pacientului și sistemului public, nu doar firmelor de asigurări, cum se întâmplă astăzi, fie că este vorba despre relația cu pacientul, Colegiul trebuie să cunoască și să susțină poziția membrilor săi. Ceea ce îmi dă speranța că anul 2017 va fi unul al recuceririi încrederii în noi înșine și al relansării dialogului cu societatea este participarea la astfel de consultări, care a crescut de la un sondaj la altul. Implicarea fiecăruia dintre noi și solidaritatea reprezintă soluții la grava criză prin care trece breasla medicală.

Sărbătorile care vin să ne apropie, să ne aducă pace în suflet și bucurie în familie. Noul an să fie mai bun! La mulți ani!

(Viața Medicală, 23.12.2016)